Warning: include(/homepages/2/d229146434/htdocs/purnas/wp-content/themes/light/functions.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/2/d229146434/htdocs/purnas/wp-settings.php on line 499

Warning: include(): Failed opening '/homepages/2/d229146434/htdocs/purnas/wp-content/themes/light/functions.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php7.1') in /homepages/2/d229146434/htdocs/purnas/wp-settings.php on line 499
Purnas en o zierzo » Primers trangos enta l’aplicacion d’a lei de luengas

Primers trangos enta l’aplicacion d’a lei de luengas

jueves, mayo 20, 2010 17:24
Publicado en la categoría de l'aragonés, purnas

Tardi, porque ya remato o plazo dau por a propia lei, s’han dau os primers trangos ta la creyacion d’o “Consejo Superior de las Lenguas de Aragón”. A Universidat de Zaragoza ha feito publicos os nombres d’os miembros d’o Consejo que son desinnacion universitaria (a tercena parti). Os nombres son os de Javier Giralt, Francho Nagore, María Teresa Martín Zorraquino, Francisco Beltrán y Luisa María Frutos.

Dende Xarxes han feito una ambiesta d’os suyos perfils profesionals y sobre tot, una ideya de por an abrian d’ir os perfils profesionals d’os “Consejeros superiores de la lengua” ta que de verdat sigan un “Consejo Superior de las Lenguas de Aragón”.

La Universitat de Saragossa ha triat uns perfils que, per als qui tenen un coneixement expert en la matèria (Giralt, Nagore i Martín), podran acomplir sense dificultats un dels papers del Consell: decidir, a proposta d’algun ajuntament, sobre la “denominació de la seua modalitat lingüística, fonamentat en raons històriques, filològiques i sociolingüístiques”. Aquest tres membres podran resoldre sense dificultats la denominació i mapificació sociolingüística de la Franja i de l’aragonès. El que trobem a faltar per part de la Universitat són perfils adequats pel seu camp de treball per a  l’assessorament en política lingüística, funció que la llei encomana a este Consell. La Universitat de Saragossa ha omplit els espais no filològics amb especialistes en la romanització i en geògrafa rural (Bletrán i Frutos).

El Consell de les Llengües hauria d’estar format per dos tipologies d’experts: d’una banda, filòlegs i lingüistes especialistes en l’estructura i la història del català i l’aragonès, i de l’altra, per experts en ciències socials relacionades amb la política lingüística.

Mancan cosas por saber tamien. Por exemplo, que sigan parti d’o “Consejo” quiere dicir que Nagore o Giralt no feran parti d’as Academias d’a luenga?. U, cuanto tiempo ha de pasar ta que o gobierno y as Cortes triguen a os miembros que han de proposar?. Y dimpues d’ixo… cuan se formaran as Academias si ya no se ha rispetau o plazo marcau por a lei ta la creyacion d’o “Consejo Superior”?

Puedes dejar una respuesta, o un trackback desde tu sitio.

4 Respuestas to “Primers trangos enta l’aplicacion d’a lei de luengas”

 1. Bitacoras.com says:

  mayo 20th, 2010 at 17:28

  Información Bitacoras.com…

  Valora en Bitacoras.com: Tardi, porque ya remato o plazo dau por a propia lei, s’han dau os primers trangos ta la creyacion d’o “Consejo Superior de las Lenguas de Aragón”. A Universidat de Zaragoza ha feito publicos os nombres d’os miembr……

 2. N. Sorolla says:

  mayo 20th, 2010 at 17:35

  Le llei no parla de incompatibilitats entre membres del Consell i de les Academies. I Nagore i Giralt tenen MOLTS punts per a presidir les academies. Però la qüestió estarà en si es faran les Academies. Tan una com l’altra representen problemes seriosos per l’estandardització de les llengües i el plurinstitucionalisme d’esta normativa… Veurem, va dir un cec…

 3. periodista says:

  mayo 20th, 2010 at 17:58

  Majo, tampoco estaría mal que cites al periódico de Aragón cuando recoges alguna noticia suya, no solo para demostrar tu sólida formación intelectual y grandes dosis de alternatividad cuando lo pones a parir.
  saludos

 4. Chorche says:

  mayo 20th, 2010 at 18:02

  L’enrastre d’aragoneame ye ta El Periodico, porque, dentre atras cosas, o Periodico ye un d’os diarios mas enrastraus dende l’adibidor aragoneame.
  Suposo que l’atro ye por o comentario de Ciceron. No cal saber guaire ta buscar en Google. Por atra parti, en 7 anyos de blog creigo que o Periodico ha estau citau mas d’una y de veinte vegadas, y muitas vegadas ta bien.

Dixa un comentario