L’aragonès, promeses ajornades

domingo, abril 12, 2009 17:05
Publicado en la categoría de l'aragonés, purnas

O diario catalán Avui ye fendo una intresant serie de reportaches sobre “Els altres bilingüismes” (fueras d’o caso d’o catalán de Catalunya, ye de dar). Güe l’ha tocau o turno a l’aragonés con entrebistas a chen como Dabí Anquela, de Nogará o Francho Nagore. O tetulo d’o reportache ye prou esclatero: “Promeses ajornades”, ye dizir, promesas aplazadas.

La llengua aragonesa, parlada encara per unes 24.000 persones en diverses valls pirinenques i per un miler de neoparlants en ciutats com Saragossa i Osca viu pendent de promeses ajornades una i altra vegada. Tal i com indica l’actual marc legal, l’Estatut d’Autonomia d’Aragó mandata les seves Corts a redactar una Llei de Llengües que en reguli “el règim jurídic i els drets d’utilització” en aquells territoris on es parlin “les llengües i modalitats pròpies d’Aragó”. Aquesta llei però, tot i tractar-se d’un compromís de l’actual president d’Aragó, el catalanoparlant Marcelino Iglesias (PSOE), topa una vegada i una altra amb l’oposició del Partido Aragonesista (PAR), que s’oposa per motius polítics al fet que de la llengua de la Franja se’n digui català. Si es té en consideració que PSOE i PAR formen un bipartit al govern, s’entén que la llei hagi quedat paralitzada, fet que ha frustrat les esperances de molts parlants de l’aragonès.

Amás, ta ilustrar o reportache, l’Avui emplega o bideo que faziemos ta o programa 60Minutos d’Aragón Televisión que se deziba “Creciendo en aragonés“, y que ye una d’as pocas begadas que en a telebisión publica de toz os aragoneses s’ha sentiu buen rato charrar en aragonés.

Ye triste constatar como dende o diario “Avui” se ye más pensando en l’aragonés que no pas en os meyos aragoneses. Maitín amás, atro reportache adedicau a Aragón, porque fablará Jordi Palmer, que ye qui ye fendo istos testos, d’o catalán que se fabla en Aragón y que ye atacau de firme por bellas seudoplataformas de “filologos” afizionaus y enemigos d’as culturas aragonesas, que, antimás, a semana benient prebarán de fer una muestra de fuerza en una manifestazión en Zaragoza. Manifestazión que s’ha de dizir que fan porque a zaguera no lis salió masiau bien.

Puedes dejar una respuesta, o un trackback desde tu sitio.

Una respuesta to “L’aragonès, promeses ajornades”

  1. Bitacoras.com says:

    abril 12th, 2009 at 17:06

    Información Bitacoras.com…

    Valora en Bitacoras.com: O diario catalán Avui ye fendo una intresant serie de reportaches sobre ?Els altres bilingüismes? (fueras d?o caso d?o catalán de Catalunya, ye de dar). Güe l?ha tocau o turno a l?aragonés con entrebistas a chen como Dabí…

Dixa un comentario